Медведев: Референдумът в Холандия – индикатор за отношението на Европа към украинската политическа система

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече резултатите от референдума в Холандия за асоциирането на Украйна с ЕС „индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система“, предаде ТАСС.

„Резултатите от холандския референдум за асоциирането на Украйна с ЕС са индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система“, написа руският премиер на страницата си в Twitter.

Референдумът за асоциирането на Украйна с ЕС се проведе в Холандия в сряда, 6 април. Според предварителните резултати от преброяването във всички холандски общини „против“ са гласували 61.1%, а „за“ – 38.1% при избирателна активност от 32.2 на 100, с което се прескача бариерата от 30 процента, необходима, за да бъде валидно гласуването. Официалните резултати от референдума ще бъдат обявени на 12 април, но те едва ли ще се различават съществено от предварителните, отбелязва ТАСС.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че не е изключено страната да откаже да ратифицира споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.