Медведев призова за единство срещу кризата

Руският печат коментира антикризисния план, представен вчера от премиера и лидер на партията „Единна Русия“ Дмитрий Медведев пред партийното ръководство. За спасяване на икономиката Москва ще трябва да изхарчи над 2,332 трилиона рубли (около 30 млрд. евро), става ясно от документа. Окончателната сума ще се оформи, след като финансовото министерство уточни разходите по този план за първото тримесечие, посочва „Росийская газета“.

Медведев прикани всички политически сили в Русия да се сплотят пред заплахата от криза. Той припомни,че днешната ситуация е предизвикана не само от „външни шокове“, но и от солидарно вземани решения, включително за присъединяването на Крим, отбелязва „Комерсант“. „Политическите предпочитания трябва да бъдат изместени на заден план“, заяви Медведев. Той предложи да бъде приложен отново механизмът за взаимодействие между президента, правителството и парламента, който да консолидира усилията на различните клонове на властта в Русия, както бе по време на финансовата криза от 2008-2009 г., се казва в материала. Антикризисният план предполага в близките три години Русия да намалява бюджетните разходи поне с 5 процента годишно, изтъква „Независимая газета“.

От 1 февруари Москва ще отпусне още 188 милиарда рубли за индексиране на пенсиите и това ще е най-голямото перо допълнителни разходи от федералния бюджет, посочва „РБК дейли“. Тази индексация е единствената добра новина – повечето предвидени социални нововъведения ще имат тясно приложение, коментира „Московский комсомолец“.