Медведев призова всички страни да се обединят в борбата срещу международния тероризъм

Медведев призова всички страни да се обединят в борбата срещу международния тероризъм. „Моето дълбоко убеждение е, че в тази борба ние трябва да бъдем заедно“, заяви руският премиер пред журналисти при пристигането си в Манила, предаде ТАСС.

Медведев подчерта, че бидейки разединени, Русия и другите страни ще могат така или иначе да се противопоставят на тероризма, въпросът е в това, на каква цена.

„Разбира се, Русия може да оцелее и без тези контакти, – заяви той. – Ние ще продължим сами да се противопоставяме на тероризма и ще победим в тази борба. Вероятно и Западът ще може да оцелее. Въпросът е, на каква цена?“.

Според Медведев, нежеланието на редица западни страни за сътрудничество с Русия на фона на терористичната заплаха е недалновидна и вредна позиция, насочена срещу собствените им народи.

„Терористичният акт с нашия самолет и терористичната атака в Париж са огромна човешка загуба, – каза той. – Тези събития изостриха световния политически дневен ред. Войната е обявена на целия цивилизован свят. Заплахата е глобална и уви, напълно реална. Особено странно изглежда позицията на редица западни страни към Русия. Недалновидна и вредна за целия свят позиция, позиция, насочена срещу собствените им народи“.

Накратко, по думите на Медведев, тази позиция може да бъде формулирана така: „Нека светът отиде по дяволите, но с Русия ние не искаме да работим“. „Да, ИДИЛ е зло, но не абсолютно, не такова, заради унищожаването на което да си сътрудничим с руснаците, – преразказа позицията на САЩ е Евросъюза руският премиер. – Ние не обичаме Асад и съчувстваме на Украйна, а Русия – обратното, затова никаква работа, нормални контакти и обсъждане на сирийския въпрос не са необходими. Вие имате свои цели в сирийската кампания, а ние свои. Ние обявихме на руснаците бойкот, няма да дружим с тях, ще ги изолираме. Нещо такова“. При това, отбеляза Медведев, в през това време взривяват самолети, убиват в Париж, хора загиват в Сирия и на други места.