Медведев посети Крим

Руският министър-председател Дмитрий Медведев посети Крим с цел обсъждане на въпросите за развитие на републиката и град Севастопол

Визитата на главата на руското правителство се състоя десет дни след присъединяването на Крим и Севастопол към Русия. Медведев ще проведе съвещание относно социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол. На срещата ще присъстват заместник министър-председателите, федералните министри и ръководителите на съответните ведомства.

Намерението си да посети Крим премиер-министърът съобщи по-рано по време на срещата си с културни дейци, на която присъстваха представители на републиката. Миналата седмица полуострова посетиха и други членове на руското правителство – министърът на отбраната Сергей Шойгу, министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, министърът на труда Максим Топилин. Прессекретарят на президента на Руската Федерация на свой ред съобщи, че в близко бъдеще държавният глава няма планове да посети Крим.

Миналия понеделник Медведев  проведе среща в Москва, на която бяха обсъдени въпросите относно развитието на Крим и Севастопол. Тогава руският премиер заяви, че федералната програма за развитие на двата нови региона трябва да бъде представена в правителството на РФ до края на първото полугодие на 2014 година. По негови думи, в програмата трябва да присъства детайлно описание на финансовите инвестиции. Една от главните задачи трябва да бъде създаването на полуострова на особена икономическа зона (ОЕЗ).  Според заместник министър-председателят Дмитрий Козак, който отговаря за Крим в руското правителство, съответният план трябва да бъде изготвен до 15 април.

В частта за социално осигуряване на жителите правителството прие решение, съгласно което заплатите и пенсиите ще се изплащат в рубли по курса към момента на присъединяване на републиката към Русия (3,8 рубли за гривна). Само за тази година за подпомагане на 677 000 кримски пенсионери са планирани 36 милиарда рубли.