Медведев подписа заповед за въвеждане на мита на украински стоки

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал заповед за въвеждане на мита на украински стоки, след като Киев ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС. Мерките обаче няма да влязат в сила веднага, предаде РИА Новости.

В речта си при откриването на икономическия форум в Сочи във връзка със западните санкции той отбеляза, че опитите да бъде оказан натиск върху Москва никога преди не са се оказвали ефективни. По думите на Медведев целта на Русия да стане голям играч в Азия ще помогне да се засили авторитетът на страната в други райони, включително на запад.

Новата ни стратегия в Азия не представлява безмислено отмъщение към Европа, както я наричат много политолози на Запад. Това всъщност е следване на естествения ход на нещата и добре обмислен отговор на менящите се условия в икономическото развитие.

Според руския премиер твърденията, че Русия се превръща в затворена икономика са неуместни и страната възнамерява да се придържа към основните принципи на макроикономическата политика.

В същото време руският министър на природните ресурси Сергей Донской съобщи, че страната няма намерение да затяга ограниченията за чуждестранните петролни и газови фирми, които работят в Русия.