Медведев: на Русия е необходима една силна Украйна

Монумент "Слеза скорби", посвветен на трагедията от 11 септември 2001 година в Ню-Йорк. Висока - 30 м.

Русия е готова да развива отношенията си с Украйна, но не с  хората, които в момента са завзели властта в Киев в нарушение на конституцията и другите закони на тяхната държава. Това написа руският премиер Дмитрий Медведев в профила си във Фейсбук. „Украйна за нас,  не е само група от хора, която, проливайки кръв на Майдан, завзе властта в нарушение на конституцията и другите закони на своята държава. За нас тя е цялата страна. Много различни хора. Украинци, руснаци, татари, евреи. Другите нации, живеещи в съгласие“, цитира думите на  Медведев ИТАР-ТАСС.

Руският премиер призна, че авторитетът на Виктор Янукович „на практика е нищожен“, но според Конституцията на Украйна, той продължава да е законният президент на страната и може да бъде лишен от тази длъжност само по законния ред. „Ако той е виновен пред Украйна, проведете процедура по импийчмънт според украинската Конституция и го съдете. Всичко останало е произвол. Превземане на власт. А това означава, че този ред ще бъде абсолютно неустойчив. Ще приключи с нов преврат. С нова пролята кръв“, пише още Медведев.

„На Русия е необходима една силна и стабилна Украйна, а не “беден роднина, вечно стоящ с протегната ръка. Всичко това вече е казано на новите управляващи в Украйна“, в заключение добави той.