Медведев: Крайната цена за газа за Украйна е $247,18

Правителството на Русия след официалното обръщение от украинска страна прие решение да й предостави за третото тримесечие отстъпка за газа в размер на около 40 долара за хиляда кубически метра, в резултат на което цената за „Нафтогаз“ ще остане на нивото от второто тримесечие, която е  247 долара, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„От украинска страна постъпи обръщение с молба за удължаване на срока на действие на отстъпката. Това е напълно очаквано за нас, предвид сложната икономическа ситуация, в която се намират“, заяви Медведев на среща с министъра на енергетиката на РФ Александър Новак и изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милер.

„Крайната цена за Украйна за хиляда куб. метра газ през третото тримесечие ще бъде около 247,18 долара с отстъпката, която ще бъде в порядъка на 40 долара“, добави руският премиер, като подчерта, че Русия не може да предостави на Украйна отстъпка за газа в предишния размер (100 долара за хиляда куб. метра), в частност заради спада в цената на петрола.