Медведев: Жал ми е за Европа

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви във вторник (19 април), че „честно казано ми е жал за Европа“, предаде газета.ру, цитирана от „Руски дневник“.

„Макар и сега да не се появявам често там (в Европа – бел. ред.) поради определени причини, когато се срещам със своите европейски колеги, те свеждат поглед към земята. Това е безотговорно поведение на властите в Европа и не само пред гражданите, но и спрямо съдбата на цяла Европа, а Русия е европейска страна“, каза Медведев пред Държавната дума на годишния отчет за дейността на кабинета.

Според него, за една година, заради провежданата в ЕС политика, в Европа са пристигнали около 1,8 млн. мигранти.

Медведев каза още, че поевтиняването на петрола е „тежък шок“ за руската икономика, съобщи ТАСС. Той направи това изказване в годишния отчет на кабинета в долната камара на парламента (Държавната дума).

„Работата не е толкова в това, колко дълбок бе спадът (на петролните цени – бел. ред.) – това се случва периодично през последните десетилетия. Проблемът е в скоростта на падането – през 2015 г. петролът поевтиня двойно на практика за половин година, а това вече е безпрецедентно. Към подобно стремително понижение на стойността на износа не може да се приспособи нито една икономика“, отбеляза Медведев.

Според него отрицателен фактор е и „външният санкционен натиск“. Но основният проблем, според Медведев, са „структурните проблеми на нашата икономика, които се изостриха в ситуацията на криза“.

„Подобно съчетание на фактори за нас щеше да е просто пагубно, ако нещата се случваха да речем през 1990-те. Не се знае дали страната ни изобщо щеше да се запази в границите, в които съществуваме сега“, допълни той.

Според Медведев обаче, руската икономика може да е стабилна и без огромните приходи от износ на петрол и газ, съобщи газета.ру.

„Измени се структурата на приходите в бюджета. Делът на приходите, които не са свързани с продажбата на петрол и газ, се увеличи до близо 60%. До голяма степен това се дължи на спада на цените на енергоносителите. Но и мерките, които предприехме, сработиха. Икономиката може да е стабилна без свръхприходите от петрол и газ и ние го доказахме. Разбира се, предстои ни още много работа, за да запазим тези положителни промени“, каза руският премиер.

error: Съдържанието ни е авторско!