Медведев: ЕС и САЩ притискаха България за „Южен поток“

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че България под натиска на Брюксел и Вашингтон е спряла „Южен поток“, но в същото време заяви, че страните от ЕС може да се включат към новия руски газов проект през Турция.

Спирането на проекта „Южен поток“ бе свързано и с факта, че България под натиска на ЕС и САЩ не даде разрешение за строителство, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за руски телевизии, пише БГНЕС.

„За съжаление, България не даде разрешение, но проблемът дори не опира до България, която в дадения случай действаше, за съжаление, като обикновен член на Евросъюза, подложен на натиск както от страна на европейските власти в Брюксел, така и – да си го кажем откровено – от страна на американците“, каза Медведев.

В същото време руският премиер добави, че европейските страни могат да се включат към новия руски газов проект в Турция. „Тогава ние ще увеличаваме мощностите на „Синия поток“ или ще създаваме допълнителни мощности в Черно море, ще създадем хъб на територията на Турция, откъдето газът ще може да се доставя в други държави. Това е не по-малко интересна идея, към която могат да се присъединят европейските партньори от ЕС, и други партньори“, разясни Медведев.