Медведев: Бюджетната система в Русия остава стабилна

Независимо от сложния икономически фон, бюджетната система в Русия остава стабилна. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на заседание на правителството, предаде ТАСС.

„Въпреки сложния икономически фон, бюджетната система по основните параметри остава стабилна и балансирана. Задълженията на държавата по изплащането на пенсиите, на различните помощи и субсидии се изпълняват в пълен обем, включително и чрез резервите, които бяха създадени в предходните години“, заяви Медведев.

Руският премиер съобщи редица параметри за изпълнение на бюджета на Руската федерация за последните девет месеца. По думите на Медведев, приходите в бюджета за посочения период са надхвърлили 10 трилиона рубли, което е с 10 % повече от планираните. Премиерът отбеляза, че постепенно се подобрява структурата на приходната част на бюджета чрез увеличаване на дела на приходите от газ и петрол. През последните две тримесечия тази приходи формират над 55,5 % от всички приходи в бюджета.

 „Основно това са данъчни приходи от редица плащания, делът на нефтогазовите приходи съответно се намалява – сега той е около 44 %. Разбира се, това се обяснява с динамиката на цените на петрола“, каза Медведев.

В същото време, по думите му, това е резултат от напредъка, който се очерта в структурата на външната търговия и производствената дейност.

За девет месеца от 2015 г. разходите на федералния бюджет са в размер на близо 11 трилиона рубли, което е със 7 % по-малко от прогнозираните. По този начин, за първите три тримесечия на тази година дефицитът на федералния бюджет е в размер на 650 млрд. рубли, или 1,2 % от БВП, констатира руският премиер.

Медведев също така обяви размера на Резервния фонд на РФ към 1 октомври 2015 г. Към тази дата обемът на фонда съставя около 4,7 трилиона рубли. Обемът на Фонда за национално благосъстояние към същата дата е над 4,8 трилиона рубли.