МГУ за първи път влезе в топ 50 на най-добрите университети в света с четири области на обучение

Московският държавен университет „М. В. Ломоносов“ (МГУ) подобри своите позиции в класацията на най-добрите висши учебни заведения в света според QS. През тази година университетът за първи път влезе в топ 50 в четири области на обучение. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на британската рейтингова агенция.

„Докато нашите методи при разработването на рейтинга са под постоянен контрол, подобряването на позициите на руските университети потвърждава повишаването на международния им статут и признание на международната сцена“, отбеляза ръководителят на изследователския департамент QS Бен Саутър.

МГУ тази година се класира в топ 50 на най-добрите университети в света в области като лингвистика (35 място), физика и астрономия (36), математика (42) и съвременни езици (48). Миналата година той бе сред първите 50 само в областите физика и математика.

Освен това, университетът влезе в топ 100 по „Компютърни науки и информационни системи“. В топ 150 МГУ заема позиции по предмети като химия, комуникации и медии, география, история, инженерни дейности, философия, политика и международни отношения и статистика. В топ 200 – по образование, география, материалознание, фармация и фармакология. Като цяло, общият брой на областите, в които университетът се класира сред най-добрите, се е увеличил двойно в сравнение с миналата година.