МВнР на РФ: Русия е за обновяване на партньорството с ЕС

Русия счита за все по-необходимо изработването на обновени параметри на партньорските отношения с Европейския съюз. Това се казва в обзор на руското министерство на външните работи „Външнополитическа и дипломатическа дейност на РФ през 2015 г.“, публикуван на сайта на ведомството, предаде ТАСС.

„Повечето направления на двустранното сътрудничество с ЕС през 2015 г. останаха замразени. Остават в сила въведените не по руска инициатива и нанасящи взаимни щети ограничителни търговски, финансово-икономически и други мерки“, се казва в обзора.

Русия е запазила готовността си за възстановяване на взаимноизгодно, насочено към бъдещето сътрудничество с ЕС и влизащите в него държави, но връщане към устойчива траектория на развитие на връзките с тях не се е случило, подчертават от МВнР на РФ.

Независимо от интензивните тристранни консултации Русия – ЕС – Украйна на експертно и политическо равнище не е постигнат компромис по въпроса за разрешаването на руските притеснения във връзка с началото на прилагането от 1 януари 2016 г. на положенията за зоната за свободна търговия съгласно споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

„Остана без официален отговор обръщението на председателя на Евразийската икономическа комисия Виктор Христенко към ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер с предложение за старт на диалога между ЕАИС и ЕС. В публичната риторика представителите на Еврокомисията и отделни страни-членки на ЕС дадоха гласност на политическата линия за отказ от всякакво сближаване с ЕАИС преди изпълняването на Минските споразумения“, подчертаха от министерството.

Според данни на МВнР на РФ, през миналата година стокооборотът между Русия и страните от ЕС е намалял с 37,6% до 235,7 млрд. долара. Руският износ е намалял с 36,1% до 165,6 млрд. долара, а вносът от ЕС в Русия е намалял с 40,8% до 70,1 млрд. долара. При това Евросъюзът остава най-големия търговски партньор на Русия, на който през 2015 г. се падат 44,8% от руския външнотърговски оборот (48,2% от износа и 38,4% от вноса).