МВнР на РФ очаква извинения от Euronews за материал за депортацията на кримските татари

Москва очаква официални извинения от телевизия Euronews за излъчения материал за депортацията на кримските татари, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„Във версията на руски език се казва: „Над 200 хил. татари са били депортирани от Крим от 18 до 20 май 1944 г. Общо на насилствено изселване по подозрение в сътрудничество с немците са били подложени представители на 20 етнически групи, сред които – кримски татари, чеченци и арменци“, написа Захарова във Facebook, като допълни, че за англоговорящата аудитория телевизията е поднесла друг текст: „Кримските татари помнят националната си трагедия, масовото депортиране от Сталин през май 1944 г. на над два милиона мъже, жени и деца“.

Според Захарова случилото се „не е печатна грешка и не е случайно написана излишна нула, тъй като два милиона е написано с думи“. Тя също така обръща внимание на думите на журналистите за това, че в „окупирания Крим“ са забранени паметните мероприятия по случай годишнината от депортацията.

„Нека назовем нещата с истинските им имена. Това не са двойни стандарти в предоставянето на информация на различни аудитории, не е и политическа ангажираност. Това е лъжа“, пише Захарова в социалната мрежа.