МВнР на Русия: Опитите за дестабилизиране на ситуацията в Крим са обречени на провал

Опитите за дестабилизиране на ситуацията в Крим са обречени на провал. Стабилността и сигурността на полуострова ще бъдат безусловно гарантирани. Това се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано на сайта на ведомството, предаде РИА Новости.

„Бихме искали да предупредим както Киев, така и чуждестранните му куратори, че щетите, нанесени на руската страна и гибелта на руските военни няма да останат без последствия“, посочиха от МВнР на Русия.

Москва призовава партньорите да окажат въздействие върху Киев и да го предпазят от опасните стъпки, които могат да имат негативни последици.

„Още веднъж призоваваме партньорите да окажат най-сериозно въздействие върху киевските власти, да ги предпазят от опасните стъпки, които могат да имат най-негативни последици“, подчертаха в министерството. „Играта с огъня няма да доведе до нещо добро“, допълниха от ведомството.

Подкрепянето от страна на Запада на войнствената риторика на украинския президент е изиграло отрицателна роля в приемането от Киев на решенията за организиране на провокации в Крим.

„Петро Порошенко постоянно парадира с „безусловната подкрепа от страна на САЩ, НАТО и ЕС“ в „борбата за връщането на анексирания Крим“. Подкрепянето на тази риторика от страна на Запада несъмнено е изиграло отрицателна роля при приемането от украинското ръководство на престъпните решения за организирането на въоръжени провокации в руски Крим“, отбелязаха в министерството.

„Ако върховният главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна е участвал в тези решения, то по този начин той погребва мирния процес в страната. Ако решенията са били приети без неговото знание, това е още по-лошо“, посочиха още в МВнР на РФ.

„Москва е сериозно обезпокоена от бездействието на киевските власти пред лицето на нарастването на войнствената риторика и насилствените акции, предприемани и планирани от така наречените доброволчески батальони и прочие екстремисти“, се казва в документа.

„Ние неведнъж обръщахме вниманието на партньорите ни към това, че днешните власти в Киев всъщност не са заинтересовани в намирането на пътища за мирното разрешаване на съществуващите в Украйна проблеми, не са готови за търсенето на компромиси, а възнамеряват да решават възникващите въпроси чрез използването на силови, а сега и на терористични, методи“, се казва в изявлението на руското външно министерство.