МВнР на РФ: Турция продължава да спомага за проникването в Сирия на нови групи от терористи

Москва вижда в обстрелите от страна на Турция на територията на Сирия неприкрита подкрепа на международния тероризъм и нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в заявление на руското министерство на външните работи, предаде ТАСС.

„Започвайки от 13 февруари, концентрираната в граничните райони турска артилерия осъществява масирани удари по сирийските населени места, наскоро освободени от терористите с помощта на правителствените войски и отрядите на кюрдските опълченци, – се отбелязва в заявлението. – На обстрел в частност са били подложени селищата Марямейн, Айн Дакма, Мараназ, Инаб, Дейр Джимил в провинция Алепо, както и позициите на сирийската армия в провинция Латакия“.

„Има много жертви и ранени сред цивилното население. Разрушени са инфраструктурни обекти и жилищни сгради“, подчертаха от руското министерство на външните работи.

„Едновременно с това, според постъпилата информация, турската страна продължава да спомага за незаконното проникване на територията на Сирия на нови групи от джихадисти и наемници с оръжие в качеството на попълнение в отрядите на „Джебхат ан-Нусра“ и други терористични организации. В Турция през границата се изнасят ранени терористи и се пренасят разпръснати банди за почивка и последващо преразпределение“, съобщиха още от МВнР на Русия.

Сирийското външно министерство е изпратило до генералния секретар на ООН и председателя на Съвета за сигурност на ООН писмо „с искане да бъде поставен край на непрестанните провокации от страна на Анкара, да се застави Турция и другите страни-спонсори на тероризма да изпълняват антитерористичните резолюции и незабавно да прекратят материално-финансовата подкрепа на терористите“. „При това правителството на Сирия оставя за себе си правото да отговори на агресивните нападки на Турция“, отбелязаха от руското министерство.

В Москва изразяват „най-сериозно безпокойство във връзка с агресивните действия на турските власти по отношение на съседната държава“.

„Виждаме във всичко това неприкрита подкрепа на международния тероризъм и нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и задълженията, поети от Турция като страна-участничка в Международната група за подкрепа на Сирия във Виена, Ню Йорк и Мюнхен, – подчертават от МВнР на РФ. – Русия ще подкрепи поставянето на този въпрос в Съвета за сигурност на ООН с цел той да даде ясна оценка за провокационната линия на Анкара, създаваща заплаха за мира и сигурността в региона на Близкия изток и извън пределите му“.