МВнР на РФ: Списъкът на терористичните групировки в Сирия на практика е съгласуван

Започнатата по инициатива на Международната група за подкрепа на Сирия работа над съставянето на списъка на терористични организации на територията на Сирия, е почти приключена. Това заяви зам.-министърът на външните работа на Русия Олег Сиромолотов, предаде ТАСС.

„Списъкът на терористичните организации, действащи в Сирия, на практика е съгласуван“, каза той.

По думите му работата над списъка се усложнява поради това, че терористичните организации постоянно променят „окраската си“, маскирайки се като отрядите на опозицията.

За визитата на директора на ЦРУ в Москва

Неотдавнашната визита на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън не е свързана с изтеглянето на основната част от руската групировка в Сирия, съобщи Сиромолотов.

„Директорът на ЦРУ действително беше на посещение в Москва, – каза той. – Тази визита не беше свързана с изтеглянето на руските войски от Сирия“.

По думите на Сиромолотов шефът на ЦРУ е разговарял с колегите си от ФСБ (Федералната служба за сигурност). По време на посещението му са били обсъждани най-вече въпросите за доверието между Русия и САЩ.

За борбата с тероризма е необходим контрол върху интернет

Според Сиромолотов, без установяването на контрол над интернета е невъзможно да бъде постигнат успех в борбата с тероризма.

„Управлението на интернет трябва да бъде международно, – счита той. – Всяка страна в своя сектор трябва да има суверенитет. Американците се противят на това под предлога, че те са създали интернет и биха искали сами да го контролират“.

Необходимостта от отделяне на специално внимание на въпросите за киберсигурността е свързана с това, че терористите привличат висококвалифицирани специалисти, които разработват свои програми и методи за електронна защита.