МВнР на РФ: София би следвало да се въздържа от необосновани обвинения по адрес на Русия

Москва се надява, че властите в България в бъдеще ще се въздържат от необосновани обвинения срещу Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

Захарова коментира неотдавнашното интервю на българския президент Росен Плевнелиев за британския вестник „Индипендънт“, в което той обвини Русия в „подривни действия“ на Балканите.

„Президентът направи, меко казано, странен извод за това, че точно Русия стои зад неотдавнашните кибератаки срещу сайтовете на правителствени ведомства и ЦИК на България“, каза Захарова.

„Ако погледнете това интервю, веднага се набива на очи абсолютната липса на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета“, заяви представителят на руското външно министерство.

Захарова посъветва „да бъдат намерени компетентни помощници, които биха могли да предпазят българския държавен глава от по-нататъшни груби грешки, а те по-скоро са такива, и да се използват професионални термини за описване на случващото се“.

Според нея „русофобията е тенденция от миналия сезон“. „А през новия сезон на мода са прагматизмът и реализмът. Бихме посъветвали тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, да следят световните тенденции“, отбеляза Захарова.

Тя изрази надежда, че в София ще се въздържат от подобни изявления в бъдеще. „Бихме искали да се надяваме, че в бъдеще политиците на страната, чийто народ е свързан с Русия с вековни връзки на приятелството, ще се въздържат от подобни неоснователни, много гръмки и много странни изявления“, подчерта Захарова.

Захарова опроверга също така, че руски самолети били нарушавали въздушното пространство на България.

„Официално случаи на нарушаване на българските въздушни граници не са регистрирани от българските средства за обективен контрол“, заяви Захарова на брифинг.