МВнР на РФ: Световните медии разгърнаха мощна антируска кампания

Москва обвини Запада в разгръщането на мощна антируска кампания във връзка с действията на Русия в Сирия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обвиненията на политическите лидери и медиите по адрес на Русия за гибелта на мирно население и атаки срещу „умерената“ опозиция в Сирия са основани на непотвърдени данни и неназовани източници.

„Буквално в първите часове на началото на действията успяха да ни обвинят за гибелта на мирно население, включително и на деца“, обърна внимание Захарова.

По думите й, „схемата на това, което се твори в медиите днес, е много проста“.

„Вие можете да я проверите сами, – предложи дипломатът. – В началото тръгват изказванията на официалните лица на страните, които, за съжаление, така и не разбраха досега поради някакви причини последователността и логиката на политиката на Русия в тази насока“.

Според Захарова, тези изказвания „задават тона на различни репортажи и публикации, където се съдържат препратки към непотвърдени, неофициални и неназовани изказвания“.

„Основното съдържание на тези изказвания се състои в това, че задачата на Русия е едва ли не унищожаването на умерената опозиция в региона, – каза дипломатът. – Всичко това обикновено се илюстрира със снимки, които се оказват или архивни, или не се отнасят за дадения регион, ситуация и време. Те се потвърждават и от видеоматериали, не отнасящи се към дадената ситуация“.

„Днес мога да кажа без преувеличение, че тази тактика на работа не е пощадила нито една медия“, подчерта официалният представител на руското външно министерство.

Коментирайки критиката на САЩ към операцията в Сирия, Захарова припомни, че след терористичния акт на 11 септември Русия подкрепяше САЩ „без да пита с добри или лоши терористи се борят“.

Мария Захарова е учудена от това, че представителят на Пентагона Аштън Картър в изказванията си за действията на Русия в Сирия използва думите „изглежда“, „възможно е“ и „сигурно“.

„Ако изглежда – винаги може да вземе телефона и да провери“, отбеляза Захарова, говорейки за контактите между руските и американските военни за Сирия.

„Оценката си за случващото се в Сирия даде британският премиер Дейвид Камерън, който се изказа в смисъл, че руската антитерористична операция в Сирия е грешка“, отбеляза тя.

„Ако това е грешка, то обяснете в какво е тя, предоставете ни конкретни факти, разкажете ни в какво е грешката, – продължи Захарона. – Но по този начин се формира общественото мнение, понеже хората, седящи пред екраните вярват, че това е грешка“, подчерта официалният представител на МВнР на Русия.

Захарова заяви също, че Русия няма да се присъедини към Международната коалиция заради несъответствието й с нормите на международното право.

„На практика ежедневно ние четем брифингите на Държавния департамент на САЩ, в които понякога се изказват просто някакви абсурдни обвинения. В частност, за липсата на желание у Русия да се присъедини към Международната коалиция, при което, това се повтаря на практика всеки ден. Ние много пъти сме казвали, че не сме против желанието заедно да се борим срещу ИДИЛ, но ние не можем да се присъединим към коалицията при тези условия, при които тя съществува, защото те не съответстват на нормите на международното право“, каза тя.