МВнР на РФ: Русия ще отговори на разширяването на военното присъствие на САЩ в Европа

Русия ще приеме „компенсиращи мерки“ в отговор на продължаващото разширяване на военното присъствие на САЩ в Европа, заяви в интервю за РИА Новости директорът на Департамента по общоевропейско сътрудничество към МВнР на Русия Андрей Келин.

По-рано администрацията на САЩ обяви плановете си да задели 3,4 млрд. за 2017 фискална година за програмата за гарантиране на сигурността на европейските си съюзници. Тази сума е над четири пъти по-голяма от тази, която е заделяна за същата цел в предходните години. В заявлението на президента на САЩ Барак Обама като основна причина за сериозното увеличение на разходите се посочват „агресивните действия на Русия в периферията на алианса“.

„Симетрични стъпки тук са малко вероятни, имайки предвид огромната сума, които американските партньори влагат, за следващата година те смятат да заделят четири пъти повече. Симетричен отговор на това е абсолютно ненужен, убеден съм. Компенсиращи мерки за поддържане на военно-стратегическо равенство се приемат и ще се приемат“, каза руският дипломат.