МВнР на РФ опроверга информацията за прекратяване на доставките на газ за България

МВнР на РФ опроверга информацията за прекратяване на доставките на газ за България

Публикувано от:

Външното министерство на Русия опроверга съобщенията за спиране на доставките на руски газ за България на компанията „Газпром експорт“, предаде РИА Новости.

“Във връзка с появилите се в българските медии съобщения за това, че българската компания „Овергаз Инк.“ не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания „Газпром експорт“ в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания „Газпром“, доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната компания ЕАД „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда куб. метра, съответстващи на годишните потребности на страната“, съобщават от министерството.

От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени.

„С компанията „Овергаз Инк.“, сътрудничеството с която до сега обезпечава не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси. България без руско „синьо гориво“ няма да оставим“, подчертават още от руското МВнР.