МВнР на РФ: Москва ще отговори адекватно на новото американско оръжие в Европа

Русия ще отговори адекватно на разполагането в Европа на новите американски ядрени бомби, заяви директорът на департамента по въпросите на неразпространение и контрол над въоръжението към МВнР на Русия Михаил Улянов, предаде ТАСС.

„Във военната сфера, като правило, всяко действие поражда противодействие. Убеден съм, че руската реакция на доставянето на новите американски ядрени авиобомби ще бъде адекватна, а параметрите ще се определят с внимателното отчитане на всички обстоятелства“, заяви Улянов в интервю за в. „Комерсант“.

„В съответствие с обновената ядрена доктрина от 2010 г. САЩ пристъпиха към модернизиране на ядрените си авиобомби в Европа. Планира се създаването на унифицирания вариант В611-12 въз основа на вече съществуващите четири варианта на В-61. Новата бомба ще притежава по-голяма точност и ще може да бъде използвана както за стратегическата, така и за тактическата авиация. Първите й образци ще постъпят на въоръжение през 2020 г.“, припомни той.

„Съединените щати се стараят да създадат впечатлението, че няма нищо необичайно в това“, но доводът им, че новите бомби, притежаващи повишена точност, ще станат по-малко разрушителни, „меко казано предизвиква сериозни съмнения“, подчерта дипломатът.

По думите му „в действителност нещата не стоят така добре“. „Анализът на характеристиките на новите авиобомби говори за това, че тяхното поставяне на въоръжение може съществено да снижи прага на използване на ядрени оръжия. Вместо средства за сдържане подобен род въоръжение се превръщат в оръжие на бойното поле, както по времето на Студената война“, счита Улянов.

Той припомни изказването на зам.-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джеймс Милър, който през януари миналата година заяви, че „наличието в арсенала на ядрено оръжие с по-малка мощност ще позволи намаляване на броя на жертвите сред гражданското население в случай на използването му“. „Това звучи доста цинично, тъй като в превод на нормален език означава, че американските специалисти, близки до администрацията на САЩ, считат използването на новите авиобомби за по-вероятно и по-допустимо“, подчерта Улянов.

Според него „в това се крият и основните рискове, свързани с това, което Вашингтон се старае да представи като рутинна модернизация“. „Във всеки случай изкушението от задействането на такова оръжие при определени обстоятелства може съществено да нарасне. За това говорят и много независими американски експерти“, добави той.

Уланов отбеляза, че не съществуват международни правни ограничения за модернизацията на ядрените арсенали и тя  „по принцип е допустима“, но „привлича внимание фактът, че при днешната администрация на САЩ тя е придобила безпрецедентен размах“.