МВнР на РФ: Атентатите в Сирия подкопават опитите за разрешаване на кризата в страната

Зверските престъпления на екстремистите в Сирия имат за цел да сплашат мирното население и да осуетят опитите за постигане на дългосрочно политическо разрешаване на сирийската криза в интерес на всички сирийци, както и усилията за прекратяване на насилието и кръвопролитията. Това заявиха днес от руското министерство на външните работи във връзка с извършените по-рано в Дамаск и Хомс атентати, предаде ТАСС.

„В Москва по най-решителния начин осъждаме нечовешките атентати на терористите. Изразяваме искрени съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме скорошно възстановяване на пострадалите“, отбелязаха в руското дипломатическо ведомство.

МВнР на Русия припомни, че на 21 февруари в Сирия отново бяха извършени редица големи атентати. „В частност, в южното предградие на Дамаск, явяващо се район, населен с шиити, е извършен троен атентат, при който е взривена кола-бомба и двама терористи-камикадзе, а в гр. Хомс бяха взривени два минирани автомобила. В резултат на атентатите, според информацията в медиите, са загинали над 130 души и близо 300 са били ранени. Сред жертвите на зверствата са деца, жени и възрастни хора“.

Отговорността за тези престъпления пое ИДИЛ. „Подобни отвратителни пристъпни актове изискват принципна реакция от международната общност“, убедени са в руското външно министерство.

„Важно е да се постави надеждна бариера на пътя на опитите на ИДИЛ, „Джебхат ан-Нусра“ и другите терористични групировки още повече да изострят ситуацията в Сирия и около нея, залагащи на по-нататъшното разпалване на междурелигиозни конфликти“, подчертава се в коментара на руското министерство.