МВнР на РФ: Ако изпитанията на КНДР се потвърдят, това ще стане нарушение на международното право

МВнР на РФ: Ако изпитанията на КНДР се потвърдят, това ще стане нарушение на международното право

Публикувано от:

Ако провеждането на изпитания от КНДР на водородна бомба се потвърди, то това ще бъде нова стъпка на Пхенян по пътя на развитието на ядреното оръжие, което е грубо нарушение на нормите на международното право и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Подобни действия ще предизвикат изостряне на положението на Корейския полуостров, което и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация“, се казва в коментара на МВнР на РФ.

По думите на Захарова в Русия внимателно проучват изявлението на КНДР за успешното изпитание на водородна бомба и анализират данните за технически контрол. „В тази ситуация призоваваме всички заинтересовани страни да запазят максимално търпение и да не извършват действия, способни да предизвикат нарастване на напрежението в Североизточна Азия“, заяви тя.

В коментара също така се отбелязва, че руското външно министерство отново потвърждава „позицията в полза на дипломатическото разрешаване на проблемите на Корейския полуостров в рамките на шестстранния процес за преговори и скорошното начало на диалог, насочен към създаването на надеждна система за мир и сигурност в региона“.