МВнР на Русия: Светът трябва да научи цялата истина от САЩ за „войната срещу тероризма”

Москва призова международните организации да изискат от Вашингтон пълната информация за нарушаването на правата от страна на американските специални служби, допуснати в хода на „войната срещу тероризма”. Това се съобщава в коментар на упълномощения от руското външно министерство по въпросите на демокрацията, правата на човека и върховенството на правото Константин Долгов, предаде РИА Новости.

Комитетът на Сената на САЩ по разузнаване публикува в сряда повече от 500 страници от доклада, съдържащ общо 6 хил. страници. В него се съобщава за редица злоупотреби в ЦРУ по времето на управление на президента Джордж Буш-младши (2001 – 2009 г.), включващи изтезания и дезинформация на властите и обществото.

„Призоваваме правозащитното дружество, международните организации и структури да изискат от Вашингтон пълното разкриване на целия спектър от информация за правонарушенията, извършени в рамките на „глобалната война срещу тероризма” и подвеждане към отговорност на виновните”, отбеляза Долгов, като изтъкна факта, че американските власти не желаят да обнародват останалата засекретена част от доклада.

„Тази мрачна страница от историята не е затворена, в условията, когато продължава да действа затворът в Гуантанамо, където много затворници се държат вече повече от 13 години без да са предявени обвинения срещу тях, и периодично изплуват нови трагични епизоди. Подобно положение на нещата никак не се връзва с претенциите на САЩ за званието „образец на демокрацията”. Това е далеч от реалността”, счита руският дипломат.