МВнР на Русия: решението на S&P е политизирано

Заместник-министърът на външните работи на Русия Василий Небензя смята, че понижаването на суверенния рейтинг на Русия от международната агенция S&P е политизирано решение, съобщи ТАСС. Според Небензя, Руската Федерация се сблъсква с координирани действия за подкопаване на своята икономика.

В понеделник вечерта S&P понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия в чужда валута до спекулативно ниво „ВВ+“ от предишното инвестиционно „ВВ-„, прогнозата е негативна. S&P обяснява решението си с това, че монетарната политика на Руската Федерация е станала по-малко гъвкава и е възможно по-нататъшното й влошаване. Освен това, агенцията сочи, че перспективите за икономически растеж на Русия са се влошили.

Припомняме, че миналата седмица Руската централна банка (РЦБ) съобщи, че няма да се съобразява с оценките на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody’s, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Москва смятат тези оценки за пристрастни, политически обвързани и затова не определят обективно кредитната способност на страната, съобщи тв канал „Русия 24″.