МВнР на Русия разглежда въпроса за прекратяване на 95-годишния договор за приятелство с Турция

Москва обмисля дали да прекрати действието на договор за приятелство с Турция, подписан преди 95 години. В момента в руското външно министерство разглеждат запитване, постъпило там от Държавната дума, относно вариантите за денонсация на Московския договор за дружба и братство с Турция, подписан на 16 март 1921 г. Това съобщава говорителят на ведомството Мария Захарова по повод запитване на журналист от Азербайджан, тъй като във въпросния  документ са засегнати и интересите на Баку, предаде ТАСС.

„Наистина при нас има постъпило писмо, подписано от редица депутати, в което те предлагат да разтрогнем този договор. Засега мога да кажа само, че въпросът ще бъде разгледан обстойно, както и самото предложение и неговото конкретно съдържание”, обяснява Захарова.

По отношение на последствията за Азербайджан при евентуалното разтрогване на въпросния договор тя обяснява, че връзките между Москва и Баку се развиват много активно и Русия няма да направи нищо, което би ги влошило. „Даже напротив, ние ще се концентрираме в работата си, за да развием допълнително отношенията ни с тази страна. Много неща ни свързват и то в много сфери”, казва още Захарова.