МВнР на Русия отказва преговори с Япония за Курилските острови

Москва е готова за възобновяване на преговорите с Токио по въпроса за сключването на мирен договор, но по темата за Курилските острови не провежда диалог и не възнамерява да го прави, заявиха от МВнР на Русия.

„Никакъв диалог с Токио по „Курилския проблем“ ние не водим. Този въпрос е решен преди 70 години: южните Курили преминаха в наша страна на законни основания след Втората световна война. Суверенитетът и юрисдикцията на Русия над тях не подлежат на съмнение“, каза в интервю за „Интерфакс“ заместник-министърът на външните работи на РФ Игор Моргулов.

Така той коментира изказването на японския премиер Синдзо Абе за важността от решението на въпроса за собствеността на „северните територии“ и сключването на мирен договор, което последва след изказването от страна на Токио на недоволство от посещението руския премиер Дмитрий Медведев на остров Итуруп.

В същото време той подчерта: „Ние сме готови за конструктивно продължение на преговорите за мирния договор при това, разбира се, разбиране, че усилия за търсенето на взаимно приемливо решение на дадения проблем трябва да бъдат предприети от двете страни на фона на широкия постепенен напредък на руско-японското сътрудничество във всички области“.