МВнР на Русия обещава ответни мерки на новите санкции на САЩ

Москва ще отвърне на разширяването на антируските санкционни списъци на САЩ, и този отговор няма задължително да бъде огледален, заявиха от Министерството на външните работи на Русия, предаде ТАСС.

„Обявеното от Вашингтон на 2 септември разширяване на санкционните списъци, в които попадат руски компании и организации, както и някои юридически лица с руско участие извън страната ни, не е просто поредната проява на неспособността на администрацията на САЩ да оцени адекватно случващото се в Украйна”, констатираха от руското външно министерство. „Това е отражение на вкоренената в управляващите кръгове в САЩ линия на осъзнато, последователно разрушаване на основата за нормализиране на руско-американските отношения”.

Мащабната криза в Украйна, „до голяма степен подклаждана от Америка, се използва от администрацията на САЩ като предлог за създаване на неприемлив за нас „поведенчески модел”. „Този път в допълнение към непрестанните опити за „монтиране” на санкции срещу руски физически и юридически лица в трагичния контекст на случващото се в Украйна, са обявени нелегитимни ограничения срещу нас в рамките на действащото американско законодателство спрямо Иран, Сирия и Северна Корея”, гласи съобщението.

В Москва са убедени, че Вашингтон „е движен не от стремеж за овладяване на напрежението в горещите точки, а от раздразнението си от самостоятелната позиция на Русия на световната сцена и желанието му да я „накаже” за упоритото отстояване на националните интереси, за свободния избор на жителите на Крим и Севастопол, с което да навреди на руската икономика”.

„Неприемливата риторика”

Разширяването на антируските санкционни списъци е „поредният елемент в серията враждебни действия, предприети от САЩ срещу Русия в последно време в различни сфери, сред  които военната, икономическата и визовата”.

„Неприемливата риторика във Вашингтон преминава всякакви граници. Подобен безразсъден курс предизвиква растящо безпокойство дори сред съюзниците на САЩ”, обръщат внимание от министерството. „Той струва скъпо за международната стабилност и несъмнено ще се върне като бумеранг и ще удари по американските интереси”.

„Действията на Вашингтон девалвират неговите собствени  сигнали за заинтересованост от сътрудничеството с нас за решаването на редица сериозни международни проблеми”, подчертава се в коментара. „Американските стратези явно не се учат от безплодните си опити да окажат санкционен натиск върху нас”.

„В САЩ не бива да има илюзии относно възможността да продължат този курс без негативни последици за себе си”, отбелязват от руското външно министерство. „Ще последват ответни мерки от наша страна, но те няма задължително да са огледални”.

Новите санкции на САЩ

Властите в САЩ решиха да въведат санкции срещу някои руски компании, заподозрени от тях в дейност, противоречаща на американския закон за неразпространение спрямо Иран, Северна Корея и Сирия. Според списъка, който ще бъде публикуван в сряда, 2 септември, в правителственото издание „Федерал реджистър” (Federal Register) и вече публикуван в сайта му, под ограничение попадат няколко промишлени компании, сред които и самолетостроителната „МиГ”.