МВнР на Русия: Не става дума за никакви сделки с американците

Да се поправи нещо веднага в отношенията със САЩ няма да се получи, но интерес към провеждането на диалог от страна на Вашингтон има. Това заяви пред ТАСС заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков след среща с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд.

„Пристигането на Нюланд в Москва – това не е планирано отдавна мероприятие, а резултат от преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери в Сочи, – каза дипломатът. – Предполагаше се, че тя тук ще се фокусира върху украинските дела, и именно това сега, както разбирам, се обсъжда със заместник-външния министър Григорий Карасин“.

„Ние се занимавахме с разглеждането на проблемните възли в двустранните отношения, те са много, – подчерта заместник-министърът. – Започвайки от военно-политическата сфера и завършвайки с хуманитарните въпроси, в това число и ситуацията с руските граждани, арестувани в САЩ и екстрадирани в страната по американска заповед“.

„Много от въпросите са във връзка с отсъствието на канали за диалог и взаимодействие по тези аспекти, където навярно това взаимодействие е възможно“, добави Рябков. „Въпреки тежкия и общия негативен фон на нашите отношения, ние почувствахме, че за диалог на тези теми американската страна проявява определен интерес, макар не да не храним илюзии и да не смятаме, че тук може нещо да бъде поправено бързо“, каза още той.

„За никакви сделки, размени и за никакви компромиси не става дума, – каза дипломатът. – Трябва просто съсредоточено да се търсят тези направления или дори, точки за съвместна работа, където резултатът е възможен“. „Ето в такъв дух бе проведена днешната беседа. Разделихме се без илюзии, но и без усещането, че тази работа няма да бъде продължена. Тя ще бъде продължена, но кога, в какъв формат и на какво равнище – подлежи на по-нататъшно съгласуване“.

Виктория Нюланд пристигна в Москва от Киев, където е прекарала няколко дни. Интересното тук е, че ако украинските власти обичат във всички подробности да разказват пред медиите за преговорите със западните партньори, то този път информацията за това, което американката е обсъдила в Киев, е крайно оскъдна.

Освен срещите с украинския президент Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк и членовете на правителството, Нюланд се срещна и с депутата от Опозиционния блок Сергей Левочкин. До 17 януари 2014 г. Левочкин бе ръководител на администрацията на президента Виктор Янукович, а след това зае длъжността съветник на държавния глава. В края на 2014 г. Янукович обвини Левочкин в организирането на разпалването на Майдана на 30 ноември, след което протестите преминаха на ново ниво. Виктория Нюланд на свой ред участваше активно в украинските събития, от раздаването на „бисквити на протестиращите“ до обсъждането с американския посланик на кандидатурата на бъдещите ръководители на Украйна.

Посещението на Нюланд в Москва се състоя по-малко от седмица след визитата на шефа й Джон Кери, където той проведе преговори с руския президент Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. След началото на украинската криза американските дипломати се срещат с руските си колеги най-вече на международните площадки, а сега все по-често и в Русия.

Експертите се съмняват, че САЩ са преразгледали гледната си точка по отношение на Русия. Просто са решили в известна степен да размразят отношенията, за да могат да си сътрудничат с нея по други направления.

Някои анализатори предполагат, че САЩ в замяна на смекчаването на позицията си по отношение на Русия могат да предложат на Москва да поправи Минските споразумения. Става дума за участъка от руско-украинската граница, контролиран от ДНР и ЛНР.

Връщането на границите на Киев е предвидено в Минските споразумения, но само след като Украйна внесе поправки в Конституцията, даде на двете републики широка автономия или самоуправление, дори под названието „отделни райони в Донецка и Луганска области“.

Не е изключено американците да искат да проточат значително по-ранната реализация на тази точка от Минските споразумения. В Москва обаче, разбират, че веднага щом прозорецът към Русия бъде затворен за Новорусия, Киев ще задуши Донбас икономически.

На прескоференцията след преговорите в руското министерство на външните работи помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд ги определи като „прагматични срещи“ със заместник-министрите на външните работи на Русия Сергей Рябков и Григорий Карасин, на които са обсъдени „въпросите за провеждането на избори в Донбас и съблюдаването на режима за прекратяване на огъня“.