МВнР на Русия: Киев осуетява всеки опит да се разбере истината за случващото се

Киев по всевъзможни начини, даже по пътя на провокациите, поставящи в опасност живота на руски журналисти, осуетява всякакъв опит да се установи истината за случващото се в източната част на страната, заявиха днес от руското външно министерство, цитирани от РИА Новости.

„Нападенията срещу наши журналисти се случват на фона на нееднократните уверения от страна на президента Петро Порошенко в готовността за регулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна и да се постигне примирие. Със своите действия, поставящи под опасност живота на руските граждани, украинските власти по всякакъв начин, даже и чрез преки провокации, се опитват да осуетят всеки опит истината за случващото се да достигне до обществеността”, се казва в коментара на руското външно министерство.

От руското ведомство отбелязаха, че Киев „не се погнусява дори от такива прийоми, като физическа разправа, целенасочен обстрел на журналисти и забранени от международното право наказания”.

„Без отговор остават и до днес адресираните до украинските власти искания от руска страна и други представители на международната общност за провеждането на обективно разследване на всички случаи на нападение на наши журналисти и други атаки на граждански лица в зоната на конфликта”, се казва още в коментара на външното министерство.

От ведомството изразиха възмущението си от линията, следвана от Киев, по отношение на руските журналисти, работещи в опасните райони в Украйна. Руското външно министерство изисква незабавно да „бъдат прекратени подобни преследвания и разправи и да бъдат наказани виновните”. „Крайно време е Украйна да започне да изпълнява международните си задължения в сферата на правата на човека и върховенството на закона”, се отбелязва в съобщението на руското външно министерство.