МВнР на Русия: ИД е овладяла технологии за производство на химическо оръжие

Терористите от ИД са овладели производството на бойни отровни вещества, заяви пред ТАСС директорът Департамента по въпросите за неразпространение и контрол на въоръжението от руското външно министерство Михаил Улянов.

„Вече са регистрирани много доказателства за използване от терористите от ИДИЛ на химическо оръжие на територията на Сирия и Ирак“, заяви той. По думите му, „според всички данни“, групировката е получила достъп до технологии за производство на химическо оръжие, документи и производствени мощности.

„В случая с ИД става дума не толкова за използване за военни цели на хлор, в което обикновено обвиняват Дамаск, макар до момента да не съществуват доказателства за това, – отбеляза той. – Срещу ИД има доказателства за използване на реално химическо оръжие – и иприт, и вероятно, люизит (бойно отровно вещество с нервно-паралитично и кожно-обривно действие – бел. ТАСС), производството на което, между другото, изисква владеенето на доста сложни технологии“. В частност, на 31 август северно от Мосул терористите от ИД са изстреляли по кюрдските отряди ракета, вероятно пълна с химични вещества, заяви Улянов.

По-рано тази година командването на силите на иракските кюрди нееднократно съобщи за използването от ИД на боеприпаси, съдържащи хлор, припомня ТАСС. Съобщаваше се също и за използването от тази групировка на химическо оръжие на територията на Сирия. В САЩ смятат, че най-вероятно срещу кюрдите е използван иприт.

Директорът на департамента по въпросите за неразпространение и контрол на въоръжението на МВнР на РФ изрази съжаление във връзка с това, че Съветът за сигурност на ООН засега „не е реагирал адекватно на тези доказателства, на първо място заради позицията на нашите западни партньори“. По думите му, въпросът за необходимостта от такава реакция руската страна е поставяла „нееднократно и много настойчиво“.