МВнР на Русия заплаши с ответни мерки белгийското имущество в РФ

Министерството на външните работи на Русия окачестви ареста на руските държавни активи като „откровено враждебен акт, грубо нарушение на общопризнатите норми на международното право“ и във връзка с това поиска обяснение от белгийския посланик Алекс Ван Маувен.

Както се казва в съобщението на руското външно министерство, ведомството е поискало от белгийската страна незабавно да приеме мерки „за възстановяването на нарушените в Белгия суверенни права на Руската федерация и за осигуряването на нормалното функциониране на руските учреждения и юридически лица“.

„В противен случай руската страна ще бъде принудена да разгледа въпроса за приемането на адекватни ответни мерки по отношение на намиращото се в Руската федерация имущество на Кралство Белгия, в това число имуществото на белгийското посолство в Москва и юридическите му лица“, се казва още в съобщението.

В изявлението на министерството се отбелязва отделно, че Ван Меувен е уверил, че ще предаде протестната нота на правителството на страната си.

Както стана известно по-рано, Белгия наложи запор на държавните активи на Русия в страната. Решението е прието във връзка с постановление на международния съд в Хага по иска на „Юкос Юнивърсъл Лимитид“ от 18 юли 2014 г., задължаващ Русия да изплати 50 млрд. долара на бившите собственици на ЮКОС. От тях 1.6 млрд. долара трябва да се преведат по иска на „Юкос Юнивърсъл Лимитид“. Срокът, в който Русия е трябвало да предостави на Съвета на Европа план за изплащането по делото ЮКОС, изтече в понеделник, 15 юни.

В четвъртък стана известно, че френските власти също са пристъпили към изпълнение на съдебни решения за запор на руско имущество. В частност, замразени са били сметките на представителството на международната информационна агенция „Русия днес“. Местните офиси на ТАСС и руска телевизия също са получили предписания, които държавните компании към момента не разкриват.

Решението на белгийските и френските власти предизвика остра реакция сред руските чиновници. Ръководителят на руската железопътна компания „РЖД“ Владимир Якунин нарече „идиоти“ приелите това решение. „Аз не мога да кажа нищо против идиотите, освен пожелание да се обърнат към психиатър“.