МВнР на Русия: ЕС направи своя избор срещу процеса за мирно регулиране на кризата в Украйна

ЕС на практика направи своя избор против процеса за мирното регулиране на украинската криза. Това се съобщава в изявление на руското външно министерство във връзка с приемането от ЕС на нов пакет от санкции срещу Русия.

„Във връзка с изказването на председателя на европейския съвет Херман Ван Ромпой от 11 септември за въвеждането на нов пакет от санкции срещу Русия, ние констатираме следното: предприемайки тази стъпка, ЕС на практика направи своя избор срещу процеса за мирно регулиране на кризата в Украйна, подкрепата на който се очаква от всички отговорни сили в Европа”, се казва в изявлението на МВнР на Русия.

„Става очевиден курсът на определени сили в ЕС за по-нататъшното обостряне на и без това напрегнатите отношения с Руската федерация. Сега, когато е налице крехък мирен процес в Украйна, когато започна обмяната на пленници и когато всички сили трябва да бъдат пренасочени от трупането на взаимни обвинения и ескалация на санкциите, към съдействие при намирането на пътища за изход от украинския конфликт, подобни стъпки изглеждат особено неуместни и недалновидни”, подчертават още от руското министерство.

„Както вече заявихме, тези нови антируски санкции също няма да останат без необходимата реакция от наша страна”, допълниха още от ведомството.