МВнР на Русия: Докладът на ООН за Украйна е лицемерен и необективен

Докладът, публикуван от Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека (УВКПЧ) е необективен и лицемерен, заяви официалният представител на руското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

„Внимателно разучихме поредния, вече четвърти доклад, публикуван от Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, основан на информация, подготвена от Мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна. Главният извод е, че докладът е необективен, даже лицемерен. Неговото ключово послание се състои в това, че украинското правителство може легитимно да използва сила за възстановяването на закония ред в източната част на страната. С това на практика се оправдава провежданата от украинските власти силова операция”, заяви Лукашевич.

Според представителя на външнополитическото ведомство, в доклада фактите са силно изкривени. „Твърди се, че е едва ли не Киев е предприел военната операция в отговор на действията на опълченците. Бих искал в тази връзка да припомня, че местното население се вдигна на оръжие, за да защити себе си и своите семейства от ултранационалистите и неонацистите, в това число и наемниците”, заяви още Лукашевич. „В доклада никъде не бе споменато и това, че украинската армия най-малко четири пъти използва системата за залпов огън „Град”, в резултат на което загинаха 16 души и много мирни граждани бяха ранени…”, допълни още официалният представител на руското външно министерство.

Според  Лукашевич, се премълчават и случаите на задържане и убийство на руските журналисти от телевизия „Звезда” и „Лайфнюз”. „Ние определяме като цинично твърдението, че двамата руски журналисти от ВГТРК са могли да бъдат убити както от украинските военни, така и от опълченците”, смята Лукашевич.