МВнР на Китай: Правилата на световната търговия не могат да се налагат от една държава

Правилата на световната търговия не могат да се налагат от една страна, те трябва да се решават съвместно от световната общност. Така официалният представител на китайското външно министерство Хун Лий коментира изказването на американския президент за това, че САЩ и партньорите им възнамеряват да задават правилата на играта в световната търговия, предаде ТАСС.

„Американските изказвания обикновено са амбициозни по форма, но не са съществени по съдържание. Боя се, че те не отчитат дългосрочната перспектива, правилата на световната търговия трябва да се решават съвместно от всички страни в света и не могат да се диктуват от която и да било една държава. Що се отнася до Транстихоокеанското партньорство (ТПП), то ние сме отворени и вярваме, че ТПП и Регионалното всестранно икономическо партньорство (РВИП) могат взаимно да се допълнят и да работят заедно в името на създаването на Зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР)“, отбеляза той.

В статия, публикувана вчера на сайта на Washington Post, американският президент Барак Обама изрази мнение, че единствено Америка и партньорите й по договори, а не които и да било други страни, сред които и Китай, трябва да определят основните правила на световната търговия.

Във връзка с това американският лидер призова Конгреса колкото се може по-скоро да одобри споразумението за ТПП, предвиждащо създаването на зона за свободна търговия с 12 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.