Матвиенко: Само ликвидирането на ИД чрез обединяването на силите на всички държави дава шанс на мира в Близкия Изток

Прекратяването на насилието в Близкия Изток и възстановяването на стабилността е възможно само след ликвидирането на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), счита председателят на Съвета на федерацията на РФ Валентина Матвиенко, предаде ТАСС.

Матвиенко отбеляза, че за постигането на тази цел са необходими съвместните усилия на всички държави и на всички политически сили.

Що се отнася до виновните за драмата, преживявана от народите в Близкия Изток и Северна Африка, „две мнения не може да има“, убедена е Матвиенко.

„Всичко това е резултат от разрушителната политика в региона на САЩ и другите държави“, заяви тя.

Председателят на Съвета на федерацията счита, че ИД – „това е възраждане на най-мрачното, с което някога се е сблъсквало човечеството“.

„Та нали „Ислямска държава“, бойците на тази групировка водят война срещу хуманизма, правата и свободите на човека, демокрацията, културата и нормите на международното право. Това са ценностите, съставящи основата на съвременната цивилизация“, подчерта Матвиенко.

Докато съществува ИД, да се разчита на възможността за прекратяване на насилието, възстановяване на стабилността и създаване на условия за възраждане на мирния живот „би означавало да се предадем на илюзии“, убедена е председателят на Съвета на федерацията. „Само ликвидирането на ИД ще открие пътя към достигането на тези цели, към връщането на бежанците в родните им места“, заяви тя, като добави, че Русия отстоява тази позиция „в продължение на дълго време откакто се е изострила ситуацията в Сирия и е последвала поредицата от „цветни революции“ за сваляне на легитимната власт“.

Според Матвиенко, „изработен, ясен и реалистичен“ план за изход от създалата се ситуация е предложил на 15 септември на срещата на върха на ОДКС руският президент Владимир Путин, който призова световната общност да обедини усилията си в името на борбата срещу тероризма, „да остави настрана геополитическите си амбиции, да се откаже от така наречените двойни стандарти, от прякото или косвено използване на отделни терористични групировка за постигането на собствените си конюнктурни цели“.