Масово европейците излязоха по улиците срещу поробването от Америка

Deutsche Welle съобщи, че повече от 50 000 души са излезли по улиците на Берлин, протестирайки срещу подписването на споразумението за свободна търговия със САЩ. И не само това, вече повече от 1 200 000 европейци са се надигнали срещу плановете на властите на ЕС да предадат икономиката си на Америка, подписвайки петициите Stop TTIP.

Да припомним, че подписването на такова споразумение ще превърне ЕС и, особено Германия, финансираща цяла Европа, в пласментен пазар за американските фермери и производители.

„Планираното споразумение за създаване на ТТИП ще обслужва едностранно интересите на световните селскостопански концерни и ще доведе до ликвидирането на много селски производители по света“, – заяви официалният представител на повече от 120 протестни организации, Йохан Фритц. В резултат на това, само на един протест по време на ежегодната изложба за достижения в селското стопанство, са протестирали повече от 50 000 души, а организацията Stop TTIP съобщи за събирането на повече от 1.2 млн. подписа от жителите на ЕС „срещу създаването на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ“.

Интересно е, ще успее ли Европа, без която никога не би имало САЩ, да отстои правото си? Или властите на ЕС, в частност наричаната вече райхканцлер Ангела Меркел ще хвърли Европа в краката на САЩ, като знамето на победения в краката на победителя? Особено, като се има предвид, че до ден днешен САЩ имат право да обявят Германия за „враг на света“ и дори не са извели (за разлика от СССР) войските си от територията й, слушат както Меркел, така и ръководството на ФРГ?

Готова ли е Европа да послуша гражданите и бизнеса си, които вече страдат заради санкциите срещу Русия и ответното ембарго (не напразно световните медии смятат загубите за икономиката на ЕС, корпорациите и предприемачите)? Или ще се изплюят в лицето на народа си – както направи Оланд с легализацията на гей браковете, въпреки милионите протестни митинги?
„Зоната за свободна търговия между ЕС и САЩ ще доведе до това, че американският финансов капитал ще форматира европейската икономика според собствените си нужди. А това може да доведе до прекратяване на съществуването на реалната независимост на европейската икономика“,- сподели с Pravda.ru политологът Владимир Брутер. „Политиката на САЩ е неприемлива за Централна Европа“, – подчерта той.

„Меркел и лидерите на ЕС, действащи според указанията и в интерес на САЩ, се държат като бедна майка, продаваща дъщеря си на сутеньор или богат клиент. Те, извинете, я сложили пред селянина и макар с някакво чувство на срам, я събличат и й разтварят краката с думите „така трябва“,- такава необичайна аналогия правят във Facebook немските активисти. „А ние не искаме. Не сме толкова бедни. Можем да скочим, но неизвестно защо, лежим, боим се да не ядосаме мама“,- добавят те.

Защо им трябва това на САЩ?

„Америка иска да използва днешната ситуация, за да откъсне икономически Европа от Русия и да изтъргува за себе си максимално благоприятни условия в контекста на преговорите за създаване на трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство“, – казваше по-рано Министърът на външните работи Сергей Лавров.

Думите му ги потвърждава известният американски аналитик Пол Кристи. „За да се приключи с дълговете, на САЩ им трябват нови пазари, съпоставими по мащаб с американските. Единственият такъв пазар сега е европейският. Следователно, трябва да се намери начин изцяло да се отвори европейският пазар за САЩ. Много години се занимавахме с разработката на този проект“,- се съгласил ръководителят на „Института за глобални перспективи“.

„Главната задача на събитията в Украйна е да раздели Европа и Русия дотолкова, че европейците изцяло да се откажат от сътрудничеството си с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ. Главната цел е по-здраво да се върже икономиката на Европа към икономиката на САЩ, а какво ще се случва с Украйна – никого не го интересува.“,- добавил световно известният експерт.

„Трябва 500 милиарда долара, които са стокооборотът на Европа с Русия, да станат стокооборот на Европа с Америка. Тогава ще имаме реален шанс да уредим финансовите си задължения и да съхраним долара като световна валута“,- признал си американецът.

„Да се откъсне Европа от Русия геостратегически сега е важно, би могъл да съществува такъв вариант на развитие на събитията“,- съгласява се заместник ръководителят на института по икономика към РАН Светлана Глинкина.

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!