Масова дезинформация: Немската телевизия ZDF „доказва“ руската намеса в Украйна със снимки от Грузия

Една от водещите немски телевизии използва фалшиви снимки при отразяването на събитията в Украйна, съобщи РТ. Изображенията, използвани от редакцията на немския канал ZDF, са към материал, в който се твърди, че в Украйна са нахлули руски танкове. Впоследствие се оказва обаче, че кадрите са от съвсем друго място и време.

Снимките са били публикувани на сайта на ZDF, но са изтрити веднага след като наблюдателни потребители са изразили недоволството и възмущението си от „грешката“. В телевизионната емисия на канала била излъчена новина, съдържаща въпросните фотографии, които трябвало да докажат, че руски танкове са нахлули в Украйна, в близост до Луганск. По-късно се оказва, че това са снимки, заснети в Грузия.

Подобен род „доказателства“ за руска намеса не са рядкост. Миналата седмица например, за да обоснове искането си за изпращане на оръжие от САЩ, самият Киев показа пред американския сенат същите тези снимки.

На фотографиите-доказателства за руската намеса в Украйна обикновено са представени танкове и военна техника. Много от тези „ексклузивни“ снимки са правени в Южна Осетия и Русия и в тях няма нищо „ексклузивно“.

Тази седмица Евросъюзът „наруши табуто“: официалният журнал на ЕС открито заяви, че в Източна Украйна има руски войски. Доказателства за това няма, а всички, представени по-рано такива, бяха опровергани. Въпреки това обаче, Евросъюзът заема по този въпрос твърда позиция и продължава да твърди, че в Украйна действат руски войски.