Марина Пикасо продава творби на дядо си и вилата му в Кан

Марина Пикасо продава творби на дядо си и вилата му в Кан

Публикувано от:

На 290 милиона долара е оценена личната колекция на внучката на художника

Марина Пикасо продава част от своята лична колекция, наследена от прочутия й дядо, оценена на 290 милиона щатски долара. Сред седемте творби, които внучката на Пабло Пикасо има намерение да изтъргува, е и „Портрет на жена – Олга” от 1923 г.. На картината е изобразена първата съпруга на испанския художник – Олга Кохловара, руска балерина, която е и баба на Марина.

„Портрет на жена " . Пикасо 1923 г.

„Портрет на жена ” . Пикасо 1923 г.

Внучката всъщност нашумя през 2001 г., когато издаде книгата „Пикасо: моят прадядо”, която има отровен привкус заради пагубното влияние на художника върху фамилията. След смъртта му през 1973 г., дългогодишната му любовница, както и внукът му се самоубиват. Най-големият му син пък е пияница, пише изд.Lifestyle

За разлика от роднините си, които са се възползвали от името на дядо й, Марина е живяла бедно. “Брилянтните му шедьоври изискват човешка саможертва” – пише тя. – Той довеждаше всеки около него до отчаяние. Никой в семейството ми не е успял да избяга от хватката на този гений.”

След смъртта на художника, френското правителство внася промени в Закона за наследството, за да позволи на наследниците на Пикасо да плащат дължимите такси в изкуство, а не в пари. От това, което остава, Марина Пикасо наследява 2/10, както и вилата „Ла Калифорни” в Кан, която също продава в момента.