Маратонното четене на „Анна Каренина“ влезе в Гинес

Съвместният проект на Google и къщата-музей на Лев Толстой „Ясна Поляна” за онлайн четене на романа „Анна Каренина” влезе в рекордите на Гинес в категорията „Най-голямата аудитория на читателски маратон в интернет”. Четенето е наблюдавано в повече от 106 страни, съобщават Google и руските медии, цитирани от manager.

Google пусна интернет-версия на живо издание на романа. От материалите от читателския маратон „Каренина. Живо издание” е създаден сайт, в който са обединени текст, видео, аудио и справочна информация, организирани с удобна навигация. Търсачката на сайта позволява да бъде намерен конкретен участник в маратона по името му, да се прочете романът от началото му или да се избере любим откъс.

Онлайн четенето бе в началото на октомври миналата година на живо в ефира на Google+. В него участваха над 700 души, които прочетоха романа за 30 часа. Читателският маратон се проведе на площади в Москва, Тула, Владивосток, Новосибирск, Париж, Лос Анжелес и други градове и бе излъчен на видеоканал в YouTube.

В четенето участваха известни руснаци – актьори, режисьори, поети, журналисти, спортисти, както интернет-потребители и президентският прессекретар Дмитрий Песков.