Марадона се замисля за руско гражданство

Бившият футболист и треньор на националния отбор на Аржентина Диего Марадона се замисля за придобиване на руско гражданство, съобщиха журналисти от „Съветски спорт“, придружавали звездата по време на визитата му в Русия. 56-годишният футболист е в страната в рамките на движението „Русия обича футбол“ и посети Купата на Конфедерациите, чиито домакин е Русия.

По-рано Марадона нарече руския президент Владимир Путин „феномен“. „Много бих искал да се срещна с Путин. Той е мой кумир. Вкъщи имам негов портрет, който виси до този на Фидел Кастро“, разказа футболистът. Марадона заяви още, че иска да стане треньор на националния отбор на Русия. Под ръководството на Станислав Черчасов Сборная не успя да стигне до плейофната фаза в домакинския турнир. „Водя преговори с „Ал Фуджайра“, но като гледах руските национали реших, че предпочитам да стана техен треньор“, каза аржентинецът.

Ако намерението на Марадона да получи гражданство се реализира, то той далеч няма да е първата световноизвестна личност с руски паспорт.

На 3 ноември м.г. с такъв документ се сдоби американският актьор Стивън Сегал, след като Путин подписа съответния указ.

Малко след това глас за руски паспорт надигна и италианската кино звезда Орнела Мути, която разказа, че баба й и дядо й са били руснаци и са живели в Петербург, откъдето заминали за Италия. В страната на водката и сельодката Мути иска да развива и свой бизнес – ще произвежда и продава женска козметика и кожени обувки.

Преди година и половина към групата на желаещите да получат руски паспорт се присъедини и холивудската легенда Робърт Де Ниро. Още повече че той вече осем години върти успешен бизнес в странат. През 2009 г. кино звездата стана съсобственик на ресторант в Москва, а през ноември 2015 г. заедно с японския майстор шеф Нобу Мацухиса Де Ниро резна лентата и на второто си заведение от веригата Nobu.

През октомври м.г. руски паспорт получи и американската легенда на бокса Рой Джоунс. Желание да се присъединят към него изявиха още френският актьор Сами Насери, вокалистът на американската рок група Limp Bizkit Фред Дерст, както и US боецът Джеф Монсън.

Първият новоизпечен руски гражданин сред западните звезди стана френският актьор Жерар Депардийо, който се сдоби с така желания паспорт през януари 2013 г. Веднага след това президентът на Чечения Рамзан Кадиров подари на актьора 5-стаен апартамент в Грозни и му присвои званието „почетен гражданин на републиката“.