„Мамаев курган“ е в предварителния списък на ЮНЕСКО

Мемориалният комплекс „Мамаев курган” във Волгоград бе включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО. Новината съобщи Алексей Васин — директор на музея „Сталинградска битка”, който включва комплекса „Мамаев курган”. „След като „Мамаев курган” попадна в предварителния списък, има голяма вероятност да бъде включен в основния списък на световното наследство”, отбеляза Васин. По думите му, в случай, че „Мамаев курган” фигурира в основния списък, за съхраняването

на обекта ще може да се привлекат международни специалисти, а голяма информационна подкрепа от ЮНЕСКО ще допринесе за увеличаване на туристите.

Експерти от ЮНЕСКО са на мнение, че комплексът „Мамаев курган” е сам по себе си шедьовър на човешкия творчески гений и ярък пример за архитектурен ансамбъл, а освен това е свързан със събития с универсална значимост, се казва още в постъпило в музея съобщение на руската Комисия по въпросите на ЮНЕСКО.

Припомняме, че работата по включването на мемориалния комплекс „Мамаев курган” в списъка на световното наследство започна още през 2009 г.

Към настоящия момент на територията на Русия има 27 обекта под егидата на ЮНЕСКО, като 16 от тях са културни, а 11 — природни. Сред тях са Историческият център „Санкт Петербург”, Кремъл в Москва, Червеният площад и много други.

Мемориалният комплекс „Мамаев курган” във Волгоград е символ на героизма и патриотизма на съветския народ. Той е направен в памет на всички загинали в битката на Волга, която е преломен момент във Великата отечествена война. Автор на мемориала е народният художник на СССР Е.В.Вучетич, главен архитект — Я.Б.Белополски и ръководител на инженерната група — Н.В. Никитин.

в.“Русия днес – Россия сегодня“