Малинов: Любовта на българския народ към Русия е неподвластна на политическата конюнктура

Като своеобразно ехо от ХI-тия Национален Събор на приятелите на Русия в България в събота на 13 септември, отекнаха аплодисментите от брега на язовир „Копринка“, когато председателят на националното движение „Русофили“ Николай Малинов заяви, че  любовта на българския народ към Русия е неподвластна на политическата конюктура.

«Национално движение „Русофили” е против санкциите срещу Русия, защото считаме, че не възможна силна Европа без Русия. Русофилите в България са против използването на български военни бази от САЩ», това се казва в прочетена в събота от председателя на Националното движение «Русофили» в България  Николай Малинов специална декларация от трибуната на провеждащия се край язовир Копринка ХI-тия Национален Събор.

Проявата събра над 12 000 приятели на Русия. По традиция на събора среща си дадоха и поколения български строители в страните от бившия СССР и Коми.

На ХI-тия Съборприсъстваха и много официални гости, сред тях бяха:

Михаил Миков – Председател на НС на БСП, Волен Сидеров – Председател на партия „Атака”, Минчо Минчев – Председател на „Нова Зора”, Александър Шепел – пълномощен министър, заместник посланик на РФ в София, Кирил Ринза – съветник при Посолството на Русия,  Иванка Иванова – Секретар на община Казанлък, Проф. Захари Захариев – Председател на Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД, Любомир Коларов- Председател на дружество „Александър Невски” София,  Крум Лазаров – Главен секретар на Славянското дружество в България,  Полк. Александър Ситников – военен аташе при Посолството на Русия, Виктор Баженов- представител на „Россотрудничество” и Директор на РКИЦ, Любов Сосновска- Зам. председател на Федерацията на Съотечествениците,  Георги Минчев – заместник председател на БРТПП,  Павел Иванов – Председател на Съюза на комунистите в България.

На мероприятието от председателя на движението бе прочетено писмото в подкрепа на провеждането на ХI-тия Национален Събор на приятелите на Русия в България:

  1. Леонид Слуцкий – Председател на Руския фонд на мира
  2. Юрий Исаков – Посланик на Руската федерация в България
  3. Константин Косачев – Министерство на външните работи на РФ – Федерална агенция по делата на Организацията на независимите държани, съотечествениците, живеещи зад граница, и международното хуманитарно сътрудничество /Россотрудничество/
  4. Анатолий Потапов – Председател на Съюза на приятелите на България в Русия
  5. Николай Жилин – Ръководител на администрацията на Удорски район, Р. Коми
  6. Галина  Стоянова – Кмет на  Община Казанлък
  7. Георги Гергов – Почетен консул на Руската федерация в гр. Провдив
  8. Симеон Симеонов – Председател на Отечествения съюз
  9. Боян Ангелов – Председател на Съюза на Българските писатели
  10. Янка Такева – Председател на СБУ
  11. Иван Сечанов – Председател на Съюза на ветераните от войните
  12. Таня Христова – Кмет на община Габрово
  13. Георги Козаров – Кмет на община Пещера
  14. Цветомир Михов – координатор на ПП ГЕРБ, гр. Габрово
  15. Анатоли Атанасов – Председател на ОбщС на БСП гр. Провадия и Зам. Кмет на община Провадия

Също така бе представен и списъкът на наградените организациии дейци на Национално Движение Русофили – “За принос в разширяването и укрепването на приятелството между народите на България и Русия”:

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. ДЕВНЯ

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. РАЗЛОГ

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. МЕЗДРА

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. РУСЕ

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. ТУТРАКАН

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. СМОЛЯН

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. ЕЛИН ПЕЛИН

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ – гр. АРДИНО

ЕНЧО ЕНЧЕВ – Луковит

Този път политиците не се качиха на трибуната. Михаил Миков, Драгомир Стойнев от БСП и Волен Сидеров, които са признати русофили, само се ръкуваха със симпатизанти, но не пожелаха да политизират празника.