Малайзийските експерти попаднаха под обстрела на украинската армия

Групата малайзийски експерти се опита безуспешно да пристигне мястото на катастрофата на пътническия Боинг, тъй като попадна под обстрела на украинската авиация, предаде РИА Новости.

Според представител на опълченците,  по средата на пътя към мястото на трагедията малайзийците се натъкнали на самолети на украинската армия, обстрелващи пътя, идващ от Донецк.

Групата малайзийски експерти и чиновници на правителството пристигна в Донецк от Харков в понеделник през втората половина на деня. При това те пристигнаха със закъснение, защото украинските сили за сигурност сутринта на 21 юли неочаквано са започнали северно от Донецк силова операция – те са бомбардирали с артилерия района на железопътната гара и са се опитали да превземат селището Пески, както и града Дзержинск, разположен северно от Донецк, близо до пътя, който води от Харков в Донецк. По данни на кметство на Донецк, при обстрела на града са загинали петима мирни жители, а 12 са ранени.

Веднага след пристигането си в Донецк групата малайзийци се отправя към района на катастрофата на самолета, в близост до град Торез, където те са искали да огледат влака с телата на загиналите. По думите на един от съпровождащите ги опълченци, на средата на пътя малайзийците са станали свидетели на удар на украинската авиация: самолетите са обстреляли идващия от Донецк път, един случаен автомобил е бил изгорен.

След това малайзийците са решили да се върнат в Донецк, където премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай им предаде „черните кутии“ на разбилия се Боинг. През нощта в Донецк пристигна и влакът с останките на загиналите.

В понеделник Съвета за сигурност на ООН прие резолюция, в която призова да бъдат подведени под отговорност виновните за трагедията с малайзийския Боинг 777, както и да бъдат прекратени военните действия в зоната на катастрофата и да бъде осигурен безопасния достъп на международните експерти.