В Украйна свалиха малазийски Boeing 777

Пътнически самолет на „Малайзийски авиолинии“ Боинг 777, пътувал по маршрута Амстердам – Куала Лумпур, катастрофира в Донецка област на 50 километра от руската граница, предаде РИА Новости.

На борда му са се намирали 280 пътници и 15 души екипаж. Съгласно предварителни данни, всички са загинали.

Според очевидци, самолетът започнал да се снижава на територията на Украйна на 50 километра преди границата с Русия. От Malaysia Airlines потвърдиха инцидента, като поясниха, че връзката с екипажа на Boeing 777 е изчезнала на територията на Украйна.

Украински военни, разположени в източна Украйна, също потвърдиха за катастрофата. Причините тепърва ще се изясняват. Появи се версия, че самолетът е бил свален.

Преди инцидента в района на катастрофата е бил дислоциран дивизион от самоходни зенитни ракети „Бук“ на въоръжените сили на Украйна, съобщи източник на РИА Новости. По думите му, тези ракети достигат цели във въздуха до 10 хил. метра височина. Опълченците не могат да разполагат с такова оръжие, подчерта той.

Опълченците заявиха, че не разполагат с оръжие, което може да свали толкова голям самолет. Самолетът е паднал на 80 км. от Донецк, в района на Снежное, където в момента се водят боеве.