Максим Орешкин е новият министър на икономиката на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Максим Орешкин, зам.-министър на финансите, за нов министър на икономиката, съобщи ТАСС

Той заема мястото на Алексей Улюкаев, който бе арестуван по подозрения в корупция и уволнен „поради загуба на доверие“ от страна на държавния глава.

ТАСС цитира думите на Путин, според когото „Максим Станиславович работи не много отдавна, но успешно“.

Орешкин е роден на 21 юли 1982 г. в Москва и през 2002 г. започва работа в централната банка. В периода 2006 – 2010 г. е в Росбанк, където се издига до управляващ директор. После работи по за година-две в местното поделение на „Креди Агрикол“ и „ВТБ Капитал“.

В администрацията влиза през септември 2013 г. като директор на Департамента за дългосрочно стратегическо планиране на Министерството на финансите.

Зам.-министър на финансите е от март 2015 г.

През последните години министерството на Улюкаев даваше доста различни данни и прогнози за състоянието на икономиката в сравнение с показателите на финансовото ведомство. Обикновено икономическото министерство изглеждаше по-прагматично и по-реалистично в сдържаните си очаквания и призоваваше за структурни реформи в икономиката.