Руски ракетни двигатели РД-180

Руски ракетни двигатели РД-180

Маккейн разярен заради ракетните двигатели, които САЩ купува от Русия

Публикувано от:

Американският сенатор Джон Маккейн е „в ярост”, че САЩ ще трябва да похарчат стотици милиони долари за руски космически двигатели, пише Тим Мак в Daily Beast.

„Сенаторът иска да сложи край на необходимостта да се използват руски двигатели за полети в космоса. Някои от неговите колеги-републиканци твърдят, че това технически не е възможно, но Маккейн не иска да слуша този аргумент” – пише изданието.

Според Тим Мак, ако този „промъкнал се” дребен пункт в годишния бюджет на страната бъде одобрен, САЩ вероятно ще трябва да похарчат за руски ракетни двигатели стотици милиони долари на американските данъкоплатци. Сенаторът поради това е „в ярост”: той обвинява своите колеги-републиканци в спонсориране на „приятелите на Путин”.

„Как някой изобщо може да си мисли, че ние искаме да запазим своята зависимост от руските ракетни двигатели, свързани с корумпираната мафия в обкръжението на Владимир Путин?” – заявил сенаторът пред Daily Beast.

„Реалностите обаче са такива, че алтернативи на руските двигатели може да няма поне в краткосрочна перспектива” – отбелязва авторът на публикацията.

Палатата на представителите в Конгреса на САЩ през декември 2014 г. прие поправка на сенатора Маккейн, която предвижда пълно отказване на САЩ от ракетните двигатели РД-180 до 2019 г. Изключение се прави за договорите сключени от консорциума Boeing и Lockheed Martin (ULA) с руското НПО „Енергомаш” до 2019 г. конгресът вече задели 220 млн долара за разработка на нови американски двигатели.

Както отбелязва Daily Beast, предложение да се смекчи „забраната Маккейн” направи американският сенатор-републиканец, шефът на Банковия комитет на сената Ричард Шелби. Маккейн заявил пред Daily Beast, че знае мотивите за предложението на колегата си, но не навлязъл в подробности./БЛИЦ