Македонската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти

Македонската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти при нови сблъсъци на границата с Гърция. Около 1500 пакистанци, мароканци и иранци са в ничия земя между двете страни през последните седмици, след като балканските страни по бежанския маршрут към Западна и Северна Европа отказаха да допускат мигранти от страни, които не са засегнати от война.

Протестите от страна на хилядите мигранти, които спят в палатки при зимни температури на македонската граница, са ежедневни. Днес сблъсъците започнаха, след като на 200 души беше отказано преминаването в Македония. Групата започна обход от няколко километра, покрай новосъздадената ограда по границата, като търсеше друг вход. След опит за щурм на оградата македонската полиция използва сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха, за да отблъсне тълпата, заяви очевидец пред Ройтерс. Напрежението на границата се повиши в събота, когато мигрант, предполагаемо мароканец, беше ударен от ток и пострада от изгаряния, когато се покачи върху железопътен вагон.

Повече от 800 000 души от райони на война и бедност в Близкия изток и Африка пристигнаха в Европа тази година, като използват т.нар. „балкански” път, за да достигнат до богати страни като Германия и Швеция. Решението на Македония, Сърбия, Хърватско и Словения да се отказва пропускането на хора, на базата на националността им, предизвика критики от групи за защита на човешките права.

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас вече заяви, че правителството е предложило на мигрантите по границата с Македония да се върнат до Атина и да се регистрират, както и че има къде те да бъдат настанени. Някои са заявили на гръцките власти, че искат да се върнат в родните си страни, но Пакистан например не отговаря на молбите да ги прибере обратно, а международни организации не разполагат със средствата за транспортирането им.

Източник: БГНЕС.