Макдоналд: Вместо Г-7 виждаме фарс

Макдоналд: Вместо Г-7 виждаме фарс

Публикувано от:

Това, което сега представлява Г-7, едва ли съответства на образа на клуб на най-влиятелните държави в света, пише ирландският журналист Брайън Макдоналд в RT, предаде РИА Новости.

Ако си представим, че членството в Г-7 се основава на БВП с отчет на покупателната способност, пише авторът, то би трябвало да се състои от САЩ, Китай, Индия, Япония, Германия, Русия и Бразилия. В такъв състав Г-7 би имал огромно влияние, защото ще съсредоточи 53% от БВП, освен това на срещата биха присъствали три световни военни свръхдържави.

Проблемът на Вашингтон е, че в подобен състав Г-7 ще е място за действително обсъждане на световния ред.

„Вместо реална среща на Г-7, ние виждаме фарс, доминирана американска говорилня. Там няма място за инакомислие. Доминирането на Вашингтон не се поставя под съмнение и всички се веселят” – пише журналистът.

Макдоналд напомня, че Владимир Путин бе единственият, който миналата година отправи предизвикателство на този консенсус, заради което всъщност Русия не беше поканена сега на срещата в Елмау.

Журналистът подчертава, че на този „удобен” формат на Г-7 е изтекъл срокът на годност.

„Участниците твърдяха, че могат да управляват света, икономически също са далеч от истината, като епохата на грънджа и попа. Сега Г-7 може да претендира едва за 32% от световния БВП. Вместо такива играчи „тежка категория” като Китай и Индия, там са представени второстепенни страни като Италия и Канада, чиято икономика е на границата на банкрута. БВП на Канада едва ли е по-голям отколкото на такива кризисни като Испания, Мексико и Индонезия”, счита Брайън Макдоналд.