Макаров: „Ако шпионският скандал е цената за „Балкански поток“, то тя е много висока

Някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“. Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Ако случващото се – издирвани от Интерпол и изгонени от България през януари руски граждани, е цената за построяване на „Балкански поток“, то тя е много висока за отношенията между България и Русия.

Това коментира руският посланик Анатолий Макаров в интервю пред bTV.

„Руско-българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след 21 октомври. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. (…) На 21 октомври беше открит официално 11-километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската – в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите.

На 25 октомври ме поканиха в Министерство на външните работи и ми съобщиха, че наш дипломат се занимава с дейност, която не отговаря на дипломатическата и трябва да напусне страната. Това беше първият епизод след датата 21-ви октомври! След това мога да ви разкажа и друга история – например на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на „Турски поток“. Там бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът – президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, отново ме канят в Министерство на външните работи и този път, нещо повече имам да кажа – това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници – един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани.

На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми, които възникват на този етап“, каза Макаров.

Kaкво се случи всъщност? Защото такъв прецедент не е имало през цялата история на руско-българските отношения. Не говоря за 1989 година, говоря за периода и преди това. Какво се случи всъщност, че след като „Турски поток“ стигна до газотранспортната система на България и започваме строителството на газопреносната система на България, „Български поток“, „Балкански поток“, възникнаха тези отношения в отношенията между нашите страни, запита руският посланик и продължи:

„На някого не му хареса всичко това и някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“! Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Разбирате от математика, всичко се случва след 21 октомври. Това е абсолютно очевидно и разбира се, предизвиква чувства на раздразнение, на огорчение…. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това, че имахме такива отношения между страните.“

Макаров заяви, че „просто се случват неща, които логично не могат да бъдат обяснени по никакъв начин“, предизвикват въпроси и изрази желание този лов на руски дипломати да приключи.

„Бих искал силите, които пречат на строителството на „Балкански поток“ да оставят на мира и България, и Русия. Аз разбирам по този начин нещата – „Балкански поток“ е проект, който е потребен на България, отговаря на нейните икономически интереси и съм говорил за това с министър-председателя и с министъра на енергетиката, че този поток ще бъде построен. Вярвам на министър-председателя и на министъра на енергетиката, че проектът ще бъде осъществен. Но ситуацията е такава, че това не може да предизвика радост у мен. За съжаление, със сигурност сте чули изказването на господин Хейл, който говори по българското радио и каза, че „Балкански поток“, който за него е разновидност на „Турски поток“, не трябва да се строи, той създава проблем за САЩ и за цяла Европа. Това чух аз“, каза Макаров. Той имаше предвид следното изказване на 9 януари пред БНР на заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл:

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.“

„Ще ви кажа, че „Турски проток“ е газопровод, който е построен от Русия до Турция по дъното на Черно море, който излезе на крайбрежието на Турция, една негова част, е предназначена за турско потребление, а втората линия тръгва към Югоизточна Европа. И по нататък – на границата, където аз бях тогава в Странджа, този „Турски поток“, по 11-километрова връзка, се свърза с газотранспортната система на България. А по-нататък, както казва г-н премиера, това е „Балкански поток“ и той е прав, според мен. Знам го, защото този поток ще тръгне за страните от Югоизточна Европа, включително Балканските страни и той ще работи в този формат. Затова споделям позицията на министър-председателя на България, да споделям я“. Така Макаров отговори на въпроса различни ли са двата проекта – „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

„Това го казва министър-председателят Бойко Борисов. Той казва, че този поток представлява част от газопреносната система на България, която свързва границата на Сърбия с границата на Турция и по тази система ще тръгне газ, който ще донесе транзитните такси за българската държава. Знаете ли, сега това, че газът върви през Турция, от януари, газът тръгна през Турция за България и хазната на България ще получи около 40 млн. евро. Защо ще получи? Защото този газ иначе би преминал през Румъния и България би трябвало да плаща за транзита съответните такси. Това означава, че този газ ще е по-евтин, отколкото преди. Това означава, че българското население ще получава газ. Знаете ли колко газ постъпва в България? На този политик, който докара газ в българските домове, трябва пожизнено да му се издигне паметник! Не говоря за София. Ако в София има газ, каква ще е атмосферата? Какъв ще бъде въздухът в София? Знаете какви са информациите за замърсяването на въздуха. Това са много плюсове. Аз смятам, че премиерът е прав и му вярвам. Това е. А това, че нещата не се харесват на някого, какво да се прави! Не може да се харесаме на всички! Животът просто е такъв. Просто не трябва да се създава такова напрежение в двустранните отношения. Смятам, че това не е правилно. Да, разбирам, че Николо Макиавели казва, че целта оправдава средствата. Може би в това има някаква истина“, коментира руският посланик.

Водещият интервюто насочва разговора към написаното в „Ню Йорк Таймс“, според което опитът за убийство на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев е отворило очите на западните служби за съществуване на таен екип от руски убийци, който е действал в няколко страни на Европа. Вие чували ли сте за „Звено 29155“ (суперсекретна част на ГРУ за дестабилизиране на Европа – б.р.)?

„Задавате ми такива въпроси, които ми напомнят за историята на чудовището от Лох Нес – всички го знаят, но никой не го е виждал! Не знам за подобна част и кой знае за тази част изобщо нещо. Може би е взето от някои фантастични сборници. Не познавам такава част и смятам, че не е сериозно да се говори за нещо, което не знам и не искам да знам, защото това са фантазии.

Тази тема е в контекста на напрежението, което се създава между Русия и България и точно в този контекст се появяват тези разкази. Делото на Гебрев, не знам за какво става въпрос, защото тогава дори не съм бил в България. Пристигнах в България през октомври 2016 година, преди 3 години. Тази история, както я представяте се е случила някъде през пролетта на 2015 година. Но смятам, че всичко това е някаква абсолютно странна, специално реанимирана история, за да се подгрее ситуацията, която се случва в нашите двустранни отношения. Знам, че на 23-ти прокуратурата се е обърнала към Интерпол с искане да се издирят тези хора, които са участвали в делото на Гебрев, отбеляза Макаров.

Трима души (издирваните от Интерпол), трима дипломати за 2 месеца – това е една много добра ситуация. За едно денонощие на двама им е забранено да влизат в България и това е нормално? Не смятам, че това е нормално за цивилизованите двустранните отношения, каза още посланикът и изтъкна:

„Ако това е цената за построяването на „Балканския поток“, то тя е твърде висока цена за двустранните отношения. Ние пазим тези отношения. Така разбирам нещата. И вие трябва да ги пазите не по-малко – това е нашата двувековна история, това е моята позиция, извинете ме, може би има и други позиции, допускам, разбирам, полярност на мненията, но смятам че съм длъжен да кажа всичко това.“

„Не знам на кого може да се харесаш. Дали може да се харесаш на своите американски съюзници? Знам, че вашите американски съюзници не искат да има този газопровод. Не искат да го има „Балкански поток“. Знам, че госпожа Теменужка Петкова (министърът на енергетиката), посети Америка, че е приета на съответното равнище, знам просто я попитах какво е положението (по време на срещата им през изминалата седмица), ще го има ли „Балкански поток“? Тя ми каза: Да. Каза ми, че и премиерът и самата тя – Теменужка Петкова, ще направи всичко възможно, за да бъде реализиран този проект на Русия и България. И мен това ме устройва. Това е един задоволителен отговор и съобщих за това в Москва.

Източник:

https://dnes.dir.bg/politika/makarov-ako-shpionskiyat-skandal-e-tsenata-za-balkanski-potok-to-tya-e-mnogo-visoka